19-05-09

nog enkele beelden van gisteren

IMG_3068

Ready to start the educational part of the trip

IMG_3070

Oklahoma national Memorial, in remembrance of the oklahoma city bombing

IMG_3072

Deputy Chief of operations  Marc Woodard give us an overvieuw of the OCFD fire stations

IMG_3073

Computer training room at HQ

IMG_3074

Relax room in station 1

Hazmat

Hazmat team, have a Hazmat problem in the city, guys from station 5 will come to help you

IMG_3084

Oklahoma city USAR team, all you need to camp for a week is in this truck

IMG_3085

IMG_3089

Station 18, home for Paul and Henri the coming week

IMG_3092

Engine 18

IMG_3093

Ladder 18

Vannacht in een koelkast geslapen. Nou ja, geslapen, in een bed gelegen dan. Die mannen hier hebben de airco op koud staan in de slaapzaal (zaal ja, met zijn allen op een rijtje) en er bovendien nog een paar blowers bij gezet. Dat betekent dus storm in de koelkast. De hele nacht geraas om je heen. Tussendoor een alarm, maar de captain gebaart al gauw dat het een medical call is, dus laat maar. Rond zessen word ik vanzelf wakker, er spoken al wat lui rond. Ongelooflijk, ik sta al om half zeven naast mijn bed. Even zoeken waar ik nu alles heb gelaten, en op naar de douche. Ook die is zeker Amerikaans: voor warm water moet je de kraan verder opendraaien en dan sta je onder een complete waterval. Aan water zeker (ook)  geen gebrek hier?

De nieuwe ploeg is opgekomen: handjes schudden met de mannen, allemaal weer even vriendelijk. Ik neem afscheid van captain Arnold, die naar huis gaat en gelijk op vakantie. De nieuwe (bataillon) chief is van een andere snit dan de vorige. Hij houdt zich op de achtergrond en sluit zich wat op in zijn kamer. Wat een verschil met gisteren, toen de chief een man was die midden in de ploeg stond en niet te bedonderd om de vloer te dweilen.

 

Er wordt niet gegeten merken we, maar om 10.00 uur is er een brunch, straks wordt er gekookt. De dag wordt begonnen met voertuigcontrole, net als “bij ons”. Het blijken wel oude bakken die ze hier op station 18 hebben: uit 1995 met 106.000 mijl (!!!) op de teller van de engine en 160.000 op die van de truck, nog afgezien van de bedrijfsuren om de pomp te draaien en alle apparatuur (en dat is een berg lichten, radio's, laders, e.d.)  aan de gang te houden zonder de accu's te ontladen. Het is binnen in de wagens een aardige bende, overal slingert wat, is wat bijgeplaatst of geschroefd. Wat van buiten een hele grote wagen is, is van binnen een hok met drie zitplaatsen waar je je kont niet kunt draaien. Tussen de chauffeur en de bevelvoerder zit een beest van een motor, hun zitplaatsen zijn heel beperkt. De controle van de wagens schiet er wat bij in, de mannen vertellen je graag van alles.

 

Even later krijgt de engine een medical call en ik rijd mee. Nou ja, rijden, het is meer heen en weer geschud worden. We komen terecht bij een bijzonder luxe en duur mobilehome park. Zulke campers heb ik in Europa nog nooit gezien. Het zijn óf complete vrachtauto's óf het zijn aanhangwagens van 10 meter met uitschuifbare zijkanten. De bemanning: dit zijn echte rijke stinkerds, die lui doen wat ze willen, belachelijk..... In één van de “woningen” is een vrouw enigszins onwel, de paramedic onderzoekt haar, even later komt ook de ambulance ter plaatse om haar te vervoeren. Een vreemde ervaring, met zo'n enorme wagen naar een “abc´tje”.

 

Tot 10 uur zie je mensen koken, in de slaapzaal op de loopband of skitrainer gaan. Om 10 uur zitten we heerlijk te smikkelen van scrambled eggs, mini-hamburgers, bonen, broodjes, en zo. Daarmee ljkt het wel uit te houden tot het diner vanavond.

Na deze happening rijden we met de chief mee naar een adresje voor de porc chops voor vanavond. Ze krijgen daar een leuke discount en we zien 11 enorme stukken varken in een zak verdwijnen. Tot vanavond maar niets meer eten lijkt het.... De truck gaat de andere boodschappen halen. De engine gaat voor de collecte aan de slag, “filling the boot”. Wij blijven op de kazerne, als er wat is komen we wel met de chief weg. In die tussentijd kunnen we e.e.a. in de pc verwerken. Ook komt er een journalist van de lokale krant een interview houden. Misschien staan we binnenkort met Gallet-helm van thuis in de krant hier, we krijgen een e-mail als het zover is.

 

Om half drie komen de mannen binnen met boodschappen en een stapel met geld gevulde laarzen. Ze werken mee aan de fondsenwerving voor de MDA foundation van Jerry Lewis. Ineens is het een drukte binnen en gaat de hele ploeg aan het tellen, onder het uiten van humoristische opmerkingen.. De actie loopt nog de hele week en vorig jar zamelde men in Oklahoma city 256.000 dollar op met de Fill the Boot actie (Brandweermannen staan op kruispunten en vragen om geld in hun brandweerlaars te werpen)

IMG_3090

De ploeg van gisteren speelde nog een partijtje volleybal

From station 18, Paul en Henri

22:00 Gepost door Fire Observers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.